Dempinga sindroms

Dempinga sindroms

  • Traucējumu komplekss, kas var rasties pēc kuņģa operācijas (daļējas kuņģa izgriešanas).

Cēlonis

  • Pēc kuņģa operācijas trūkst vārtnieka funkcijas, tāpēc kuņģis ātri iztukšojas un tievajā zarnā nonāk nesagremota barība un hipertonisks šķīdums. Līdz ar to tukšajā zarnā osmotiskā spiediena starpības dēļ ieplūst audu šķidrums, tāpēc cirkulējošo asiņu daudzums samazinās. Barība un ieplūdušais šķidrums izpleš zarnu un mehāniski kairina tās sienās esošos nervgaļus (receptorus), ieslēdzas sarežģīts neiroreflektorisks mehānisms, un rodas dempinga sindroms raksturīgās parādības.
  • Dempinga sindroms rašanos veicina nervu sistēmas labilitāte, nosliece uz sirds un asinsvadu neirozēm.

Simptomi

  • Dempinga sindroma gadījumā ēšanas laikā vai tūlīt pēc tās rodas spiediena sajūta vēdera augšdaļā, pēkšņs nespēks, reibonis, auksti sviedri, sirdsklauves, reizēm sāpes sirds apvidū, pat īslaicīga bezsamaņa.
  • Dempinga sindroms laikā palielinās arī hormona serotonīna daudzums asinīs. Dempinga sindroms visbiežāk izpaužas pēc brokastīm, ja lieto šķidrus, saldus ēdienus (saldu tēju, kompotus, ķīseļus), ja ēd steigā un daudz. Smagos gadījumos dempinga sindroms var rasties pēc katras ēšanas.

Ārstēšana

  • Nozīme ir pareizam ēšanas režīmam un diētai. Pēc kuņģa operācijas jāēd 6 — 8 reizes dienā noteiktos laikos, jāēd lēni (labi jāsakošļā) un nelielām porcijām. Pēc ēšanas 15 — 20 minūtes jāpaguļ.
  • Smaga dempinga sindroms gadījumā jāēd guļus. Diētai jābūt pilnvērtīgai, ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu, katrā ēdienreizē jālieto taukvielas (piena tauki, augu eļļas) un skābi produkti (skābs piens, kefīrs), cieta un šķidra barība jāēd reizē. Nav ieteicams lietot saldus dzērienus, kompotus, ķīseļus. Smaga dempinga sindroma gadījumā var būt nepieciešama atkārtota operācija.