<iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-PJMLCP" <br>height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

Fekālijas

Fekālijas (ekskrementi izkārnījumi)

  • Resnās zarnas apakšējās daļas saturs.

Cēlonis

  • Veidojas no nesagremotajām uzturlīdzekļu atliekām (celulozes, tauku pilieniem, uzturvielupūšanas un rūgšanas produktiem, muskuļu un cīpslu šķiedrām un citiem), neizmantotajām gremošanas sulu sastāvdaļām, gļotām, zarnu epitēlijšūnām, kā arī no dzīvām un bojā gājušām zarnu floras baktērijām (30 — 50% no fekālijas masas).
  • Raksturīga fekāliju sastāvdaļa ir indols un skatols, kas tiem piešķir smaku. Fekalija daudzums (normāli 150 — 500 grami diennaktī) atkarīgs no diētas īpatnībām. Ja uzturā ir daudz augu produktu, fekālijā ir vairāk nekā tad, ja lieto dzīvnieku izcelsmes uzturlīdzekļus. No uztura īpatnībām atkarīga arī fekāliju krāsa un konsistence. Fekalijas izdalās 1 — 2 reizes diennaktī. Fekaliju analīzei ir diagnostiska nozīme, jo fekalijās var konstatēt asinis vai strutas (ja ir hemoroīdi, čūlas slimība), cērmes un to olas, dizentērijas, vēdertīfa, holeras un citu slimību ierosinātājus.