Mikroorganismi

Mikroorganismi

  • Mikroskopiski galvenokārt vienšūnas organismi.
  • Pie tiem pieder baktērijas, aktinomicētes (starainās sēnes), mikroskopiskās sēnes, mikroskopiskās aļģes, vienšūņi un vīrusi.
  • Mikroorganismi dabā sastopami visur, tie strauji vairojas, baktērijas, aktinomicētes un pelējumsēnes sintezē dažādas bioloģiski aktīvas vielas — aminoskābes, fermentus, antibiotikas un vitamīnus, tāpēc tās izmanto šo vielu ieguvei medicīnas, lopkopības un pārtikas rūpniecības vajadzībām.
  • Augsnes mikroorganismiem, kas saista gaisa slāpekli un noārda dažādus organiskos savienojumus, ir ļoti liela nozīme augsnes auglības celšanā.
  • Raugu un baktēriju ierosinātos rūgšanas procesus plaši izmanto spirta rūpniecībā un dažādu piena produktu ieguvē. Līdztekus mikroorganismiem, kuru vielmaiņas norises un produktus cilvēks spēj izmantot savā labā, ir arī parazītiski mikroorganismi — cilvēku, dzīvnieku un augu infekcijas slimību ierosi.
  • Cilvēka infekcijas slimības ierosina galvenokārt patogēnās baktērijas un vīrusi, kā arī patogēnās sēnes.