Norvolkas vīrusu infekcija

Norvolkas vīrusu infekcija

  • Norvolkas vīrusu izraisītu akūtās zarnu infekcijas slimību ārzemju literatūrā un plašsaziņas līdzekļos bieži nosauc par “ziemas vemšanu slimību”.

Cēlonis

  • Cilvēka organismā Norvolkas vīrusi vairojas zarnu traktā un izdalās ar izkārnījumiem vai vemšanas masām. Līdz ar to galvenais Norvolkas vīrusu izplatīšanās mehānisms ir fekāli – orālais. Norvolkas vīrusu infekciozā deva, kas izsauc saslimšanu, ir zema un slimība ļoti kontagioza – “lipīga”.
  • Visbiežāk Norvolkas vīruss izplatās tieša kontakta ceļā no personas uz personu vai ar inficētu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā inficējis slims pārtikas apritē iesaistīts darbinieks (arī tāds, kuram slimība norit vieglā formā vai bez simptomiem). Tā kā vīruss izdalās arī ar atvemtām masām, iespējama to atradne mutes dobumā, kā rezultātā atsevišķos gadījumos nav izslēgta vīrusa izplatīšana pa gaisu ar mikroskopiskām siekalu daļiņām tuva kontakta laikā. Bet šis nav vadošais infekcijas pārnešanas mehānisms. Imunitāte pret Norvolkas infekciju nav ilgstoša un iespējama atkārtota inficēšanās.
  • Vairākās pasaules valstīs, attīstoties laboratoriskajai diagnostikai, tika pierādīts, ka Norvolkas vīrusi ir biežs iemesls akūtu zarnu infekcijas slimību uzliesmojumiem pieaugušajiem un vecākiem bērniem. Vairākās valstīs iegūti līdzīgi rezultāti par Norvolkas vīrusu izraisītās saslimšanas izplatību – līdz 20% no kopējā akūto zarnu infekcijas slimību skaita. Ļoti bieži Norvolkas vīrusu uzliesmojumi ārzemēs tiek reģistrēti slimnīcās un ceļojumu laikā uz atpūtas kuģiem.

Simptomi

  • Slimības raksturīgākās klīniskās pazīmes – slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvas sāpes un neliels drudzis. Slimības simptomi parasti parādās 12 – 48 stundu laikā (vidēji 35 stundu laikā) pēc inficēšanās un slimība parasti ilgst 1 – 2 diennaktis. Smagu slimības gaitu un komplikācijas novēro reti.

Profilakse

  • Norvolkas vīrusu izraisītas slimības profilakses nolūkā ieteicams stingri ievērot personīgo higiēnu, rūpīgi mazgāt un dezinficēt priekšmetus, ar kuriem slimajai personai bija saskare. Personas ar zarnu infekcijas slimību pazīmēm nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu pagatavošanu, uzglabāšanu un transportēšanu.