- Siekalu dziedzeru sekrēts, mazliet opalescējošs šķidrums bez krāsas un garšas.
- Siekalas ir 98,5—99,5% ūdens un 0,5—1,5% sausnes, kurā ir organiskās vielas (fermenti amilāze un maltāze, mucīns, aminoskābes, lizozīms, kreatinīns, urīnviela, urīnskābe) un neorganiskas vielas ( nātrija, kālija un kalcija hlorīdi, fosfāti, bikarbonāti, rodanīdi).
- Diennaktī izdalās 1—1,5 1 siekalu, siekalas tīra mutes dobumu, pasargā tā gļotādu gan ķīmiski, gan mehāniski, palīdz uzturēt mutes dobumā neitrālu reakciju, atvieglo barības norīšanu, tās nepieciešamas runas funkcijai un garšas uztveršanai.
- Siekalu fermenti, kuru darbība zināmu laiku turpinās kuņģī, sašķeļ apmēram pusi no uzņemtās barības cietes. Ar siekalām izdalās dažas ārstnieciskas vielas un vīrusi.