Trihineloze
- Trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība.
Cēlonis
- Iespējams inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar Trichinella dzimtas parazītiska tārpa kāpuriem. Ar trihinelozi slims cilvēks nav bīstams apkārtējiem.
Simptomi
- Simptomu parādīšanās, kā arī slimības smagums atkarīgs no tā, cik daudz trihinelu kāpuru nokļuvis organismā.
Parasti jau 2 – 3 dienas pēc inficēšanās novērojami pirmie trihinelozes simptomi:
- slikta dūša,
- vemšana,
- caureja,
- nogurums,
- sāpes vēderā.
Šīm saslimšanas pazīmēm parasti 8 – 15 dienu laikā pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi:
- drudzis,
- sāpes muskuļos,
- plakstiņu un sejas tūska,
- acu gļotādas iekaisums,
- niezoši alerģiski izsitumi uz ādas,
- sāpes elpojot – ja trihinelu kāpuri lokalizējas diafragmā vai starpribu muskuļos,
- stipra svīšana,
- vispārējs vājums,
- sāpes locītavās.
- Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.
- Vieglos saslimšanas gadījumos reti kad iespējams noteikt īsto iemeslu un trihineloze tiek diagnosticēta kā gripa vai kāda cita vīrusu slimība.
Ārstēšana
- Ārstēšana ir simptomātiska, jo muskuļaudos iekapsulējušos kāpurus iznīcināt nav iespējams.
Profilakse
Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, jāievēro sekojošais:
- nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu;
- uzturā lietot tikai termiski pareizi apstrādātu cūkas un meža dzīvnieku gaļu. Svarīgi, lai temperatūra sasniegtu vismaz 71°C, apstrādes ilgums – aptuveni 2 – 2,5 stundas vai kamēr gaļa izmaina krāsu no sārtas uz pelēku (arī gaļas dziļumā);
- ēdienus ieteicams gatavot, gaļu sagriežot nelielos gabaliņos, lai arī dziļākajos slāņos tiku sasniegta trihinelu iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra;
- trihinellas efektīvi iznīcina gaļas pilnīga sasaldēšana (cūkgaļas uzglabāšana līdz 15 cm biezos gabalos – 15°C temperatūrā 30 dienas vai -25°C temperatūrā 10 dienas. Biezāki gaļas gabali – 25°C temperatūrā jāuzglabā vismaz 20 dienas);
- meža dzīvnieku gaļas sasaldēšana zemās temperatūrās, atšķirībā no mājas cūku gaļas, pilnībā neiznīcina trihinellas;
- cūkgaļu malt atsevišķi no citu dzīvnieku gaļas, vai rūpīgi iztīrīt maļamo mašīnu pirms un pēc citas gaļas apstrādāšanas;
- gaļas sālīšana, žāvēšana, kūpināšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī pilnībā neiznīcina trihinellas.