Trihineloze

Trihineloze

  • Trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība.

Cēlonis

  • Iespējams inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar Trichinella dzimtas parazītiska tārpa kāpuriem. Ar trihinelozi slims cilvēks nav bīstams apkārtējiem.

Simptomi

  • Simptomu parādīšanās, kā arī slimības smagums atkarīgs no tā, cik daudz trihinelu kāpuru nokļuvis organismā.

Parasti jau 2 – 3 dienas pēc inficēšanās novērojami pirmie trihinelozes simptomi:

  • slikta dūša,
  • vemšana,
  • caureja,
  • nogurums,
  • sāpes vēderā.

 Šīm saslimšanas pazīmēm parasti 8 – 15 dienu laikā pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi:

  • drudzis,
  • sāpes muskuļos,
  • plakstiņu un sejas tūska,
  • acu gļotādas iekaisums,
  • niezoši alerģiski izsitumi uz ādas,
  • sāpes elpojot – ja trihinelu kāpuri lokalizējas diafragmā vai starpribu muskuļos,
  • stipra svīšana,
  • vispārējs vājums,
  • sāpes locītavās.
  • Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.
  • Vieglos saslimšanas gadījumos reti kad iespējams noteikt īsto iemeslu un trihineloze tiek diagnosticēta kā gripa vai kāda cita vīrusu slimība.

Ārstēšana

  • Ārstēšana ir simptomātiska, jo muskuļaudos iekapsulējušos kāpurus iznīcināt nav iespējams.

Profilakse

Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, jāievēro sekojošais:

  • nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu;
  • uzturā lietot tikai termiski pareizi apstrādātu cūkas un meža dzīvnieku gaļu. Svarīgi, lai temperatūra sasniegtu vismaz 71°C, apstrādes ilgums – aptuveni 2 – 2,5 stundas vai kamēr gaļa izmaina krāsu no sārtas uz pelēku (arī gaļas dziļumā);
  • ēdienus ieteicams gatavot, gaļu sagriežot nelielos gabaliņos, lai arī dziļākajos slāņos tiku sasniegta trihinelu iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra;
  • trihinellas efektīvi iznīcina gaļas pilnīga sasaldēšana (cūkgaļas uzglabāšana līdz 15 cm biezos gabalos – 15°C temperatūrā 30 dienas vai -25°C temperatūrā 10 dienas. Biezāki gaļas gabali – 25°C temperatūrā jāuzglabā vismaz 20 dienas);
  • meža dzīvnieku gaļas sasaldēšana zemās temperatūrās, atšķirībā no mājas cūku gaļas, pilnībā neiznīcina trihinellas;
  • cūkgaļu malt atsevišķi no citu dzīvnieku gaļas, vai rūpīgi iztīrīt maļamo mašīnu pirms un pēc citas gaļas apstrādāšanas;
  • gaļas sālīšana, žāvēšana, kūpināšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī pilnībā neiznīcina trihinellas.