Vēdertīfs

Vēdertīfs

  • Vēdertīfs ir akūta infekcijas slimība, kas pieder pie zarnu infekciju grupas. Tam raksturīga bakteriēmija, tievo zarnu limfatiskā aparāta bojājumi, intoksikācija, drudzis, izsitumi.
  • Vēdertīfa baktērijas ir ļoti izturīgas. Apkārtējā vidē tās saglabājas vairākus mēnešus, ūdenī – vairākas nedēļas, ledū – vairākus mēnešus, sviestā, jēlā gaļā, maizē – 1 – 3 mēnešus, ogās, augļos – 5 – 10 diennaktis. Ierosinātājas ir jūtīgas pret siltumu. Pie temperatūras +56°C tās iet bojā 45-60 minūšu laikā, vārot – dažu sekunžu laikā, iedarbojoties dezinficējošiem fenola, hloramīna, hlorkaļķa šķīdumiem – dažu minūšu laikā.

Cēlonis

  • Vienīgais vēdertīfa ierosinātāja avots ir slims cilvēks vai baktēriju nēsātājs. 
    Vēdertīfa pārnešanas mehānisms ir fekāli orālais. Slimnieks vai hroniskais nēsātājs baktērijas galvenokārt izdala ar izkārnījumiem.
  • Inficēšanās visbiežāk notiek ar ūdeni, arī ar pārtiku vai sadzīves saskarsmē no netīrām rokām.

Simptomi

Saslimšana sākas pakāpeniski:

  • nogurums,
  • pazeminātas darbaspējas,
  • slikta apetīte,
  • vēdera aizcietējums (retos gadījumos – caureja),
  • Ķermeņa temperatūra pakāpeniski paaugstinās līdz pirmās slimības nedēļas beigās sasniedz 39 – 40°C un, ja nav specifiskas ārstēšanas, var turēties 2-4 nedēļas.
  • Pārslimojot vēdertīfu, apmēram 3-5% gadījumu cilvēks kļūst par hronisku baktēriju nēsātāju, tas ir, periodiski vai pastāvīgi izdala baktērijas ārējā vidē vairākus gadus. Vēdertīfa inkubācijas periods vidēji ilgst 7 – 21 dienu, minimāli – trīs dienas, maksimāli – četras nedēļas.

Ārstēšana

  • Visdrošākais ceļš, kā izsargāties no vēdertīfa, ir vakcinācija.

 
Profilakse

  • ūdensapgādes avotu atbilstība sanitāri tehniskajām normām un prasībām, ūdensvadu iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitāri tehniskajām prasībām, dzeramā ūdens attīrīšana un dezinfekcija;
  • notekūdeņu attīrīšana un dezinfekcija pirms to novadīšanas ūdenskrātuvēs;
  • atkritumu bedru, lauku tualešu regulāra attīrīšana un dezinfekcija, neorganizēto izgāztuvju likvidēšana;
  • sanitāro un pretepidēmisko normu ievērošana pārtikas produktu novākšanā, apstrādē, sagatavošanā, transportēšanā, glabāšanā un realizācijā;
  • personīgās higiēnas ievērošanas apstākļu radīšana sabiedriskās ēdināšanas vietās, skolās, stacijās, lidostās, atpūtas vietās;
  • iedzīvotāju sanitārā izglītība, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu un tirdzniecības darbinieku sanitārā minimuma apgūšana;
  • baktēriju nēsātāju atklāšana pārtikas ražošanas, tirdzniecības un bērnu apkalpošanas iestāžu darbinieku vidē, nēsātāju uzskaite un higiēniskā izglītošana;
  • ceļotāju konsultācijas un vakcinācija gadījumos, ja ceļojums paredzēts uz valstīm, kur izplatīts vēdertīfs.