Zīdaiņa ēdināšana

Zīdaiņa ēdināšana

  • Zīdaiņa ēdināšana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka, cik pareiza būs bērna fiziskā un daļēji arī garīgā attīstība.
  • Prasība pēc uztura, rēķinot uz kg masas, zīdainim ir daudz lielāka nekā pieaugušajam. Barības uzsūkšanu un pārstrādi zīdainim atvieglo garāks gremošanas trakts attiecībā pret ķermeņa kopējo masu, liels asinsvadu un limfvadu daudzums zarnu sienā, labi attīstīts bārkstiņu aparāts tievajā zarnā, ļoti intensīva vielmaiņa organisma šūnās.

Grūtības rodas tāpēc, ka gremošanas trakts zīdainim funkcionāli nav gluži nobriedis:

  • gremošanas dziedzeri izstrādā mazāk fermentu
  • fermentiem ir mazāka aktivitāte
  • dažādu traucējumu gadījumā (slimība, neatbilstošs uzturs, pārbarošana utt.) šo dziedzeru darbība ātrāk izbeidzas.
  • Piedzimstot bērna gremošanas trakts funkcionāli sagatavots dabiskā uztura — mātes piena pārstrādei. Tikai ļoti pakāpeniski zīdaiņa gremošanas trakts piemērojas dažādas barības sagremošanai.
  • Ēdināšanu pirmajos 4—5 mēn. tikai ar mātes pienu vai citas sievietes pienu sauc par dabisko ēdināšanu. Mātes piens pirmajos 4—5 mēnešos, ja piena produkcija ir pietiekama, pilnīgi nodrošina bērna organismam nepieciešamās uzturvielas (olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus).
    Bez tam mātes piens satur dažus fermentus (katalāzi, lipāzi, amilāzi), kas sāk šķelt barību jau zīdaiņa kuņģī, antivielas pret vairākām infekcijas slimībām, hormonus, kas veicina labāku augšanu, daudz vitamīnu, sevišķi C un B grupas vitamīni, kā arī minerālvielas, sevišķi kalcija un fosfora sāļus vēlamās attiecībās. Mātes pienu bērns zīžot saņem sterilu un siltu. Dabiski ēdināts zīdainis labāk attīstās, mazāk slimo.
  • Pirmajos mēn. vienīgais papildinājums, kas nepieciešams mātes pienam, parasti ir D, reizēm C, kā arī B grupas vitamīni. Šie vitamīni dodami papildus, bet tikai pēc ārsta norādījumiem.
    Trūkstošos vitamīnus piegādā, no 1 mēneša vecuma dodot zīdainim dabiskās sulas. Lieliem, ātri augošiem zīdaiņiem, kā arī vārgiem bērniem, kuri slikti pieņemas svarā, reizēm trūkst arī olbaltumvielas, tāpēc tiem līdzās mātes pienam dod īpaši sagatavotu biezpienu (parasti no zīdaiņiem paredzētā kefīra).
  • Kaut gan mātes piens ir zīdaiņa perioda fizioloģiskais uzturs, arī dabiskajā ēdināšanā jāievēro vairāki noteikumi. Jaundzimušo ēdina katras 3 līdz 3,5 stundas dienā ar 6 līdz 6,5 stundu pārtraukumu naktī.
    Pirmā ēdināšanas reize parasti ir pulksten 6 no rīta, pēdējā — pulksten 23.30 vai 24 naktī. 1. mēnesī bērns naktī ir ļoti nemierīgs un nav nomierināms, dzirdinot ar tēju, pēc konsultācijas ar ārstu var iekārtot vēl vienu ēdināšanas reizi naktī – tas gan nav vēlams, jo arī mātei nepieciešama atpūta.
  • Ja bērnu baro ar krūti, ēdināšanas laiks var svārstīties par 30 min. uz vienu vai otru pusi. Svarīgi tomēr ievērot, lai jauna barība nenonāktu vēl neiztukšotā kuņģī. Ja zīdainis saņem mātes pienu, tā kuņģis parasti iztukšojas 2—2,5 stundu laikā.
  • Pirmajos 3 mēnesos zīdaini parasti ēdina 7—6 reizes diennaktī, 3—5 mēnešu vecumā 6—5 reizes un no 5 mēnešu vecuma 5 reizes diennaktī. 1. gada beigās pāriet uz 4 ēdināšanas reizēm dienā ar 11—12 stundu pārtraukumu naktī.

Kopējais barības daudzums diennaktī zīdainim ir šāds:

  • 10 dienu līdz 1.5 mēnešu vecumā — 20% ķermeņa masas
  • 5 — 4 mēnešu vecumā — 17% — 14% ķermeņa masas
  • 4—6 mēnešu vecumā — 14% — 13% ķermeņa masas, bet tilpums nedrīkst pārsniegt 1 litru. Piemēram, 1 mēneša vecam bērnam, kura masa ir 4 kg, diennaktī jāizēd 750—800 ml; ja bērns ēd 7 reizes diennaktī, tam katrā reizē jāizēd 110—115 ml.
  • Pirms zīdaini liek pie krūts, krūtsgals vienmēr rūpīgi jāapmazgā ar vārītu ūdeni vai 2% borskābes šķīdumu. Pēc ēdināšanas krūtsgals rūpīgi jānosausina. Reizi dienā krūtis jāmazgā siltā tekošā ūdenī, lietojot bērnu ziepes vai citas neitrālas ziepes.
  • Veļai vienmēr jābūt tīrai, krūšturis maināms 1—2 reizes dienā, tam jābūt no labi mazgājama auduma, kuru iespējams arī vārīt.
  • Ēdināšanas laikā mātei jāsēž (izņemot slimības gadījumu), pozai jābūt ērtai, zem kājas jāpaliek soliņš. Bērna galvai zīšanas laikā jāatrodas nedaudz augstāk par kājām. Rūpīgi jāraugās, lai bērnam būtu brīvs deguns, lai bērns zīstu aktīvi un pie krūts negulētu.
  • Apmēram 15 — 20 minūtes pirms zīdīšanas mātei vēlams izdzert pusglāzi siltas tējas vai apēst kādu sulīgu augli (tomēr jāraugās, lai kopējais šķidruma daudzums uzturā nepārsniegtu 2.5—3 l dienā).
  • Vienā ēdināšanas reizē bērnu parasti liek pie vienas krūts. Lielāko daļu nepieciešamā uztura daudzuma bērns parasti izzīž pirmo 5—10 minūšu laikā un pēc 15 — 20 minūtēm jau nogurst un aizmieg, tāpēc nav vēlams to turēt pie krūts ilgāk par 20 minūtēm (maksimāli 30 minūtes).
    Ja bērns šajā laikā nav dabūjis vajadzīgo uztura daudzumu (to kontrolē, nosverot bērnu pirms un pēc ēšanas) un arī citās ēdināšanas reizēs ēd maz (kopumā diennakts laikā neizēd vajadzīgo normu), pēc konsultācijas ar ārstu vienā ēdināšanas reizē var bērnu likt arī pie otras krūts, nākamajā reizē sākot ar to krūti, kura iepriekšējā reizē bijusi pēdējā.
  • Zīdainis pēc ēšanas dažreiz atgrūž nedaudz piena. Atgrūšana pēc katras ēdināšanas parasti rodas tad, ja zīdainis ēšanas laikā norij daudz gaisa. Tādā gadījumā zīdainis pēc ēdinašanas dažas minūtes jāpatur vertikāli un jāpagaida, kamēr gaiss izdalās.
  • Parasti apmēram 5 mēnešu vecumā mātes piens vairs nevar apmierināt bērna organisma vajadzību pēc uzturvielām un minerālvielām, sevišķi pēc dzelzs, kas nepieciešama eritrocītu uzbūvei. Līdz ar to sāk veidoties anēmija. Tāpēc no 4,5, vēlākais 5 mēnešu vecuma zīdainis jāpiebaro.
  • Piebarošanu ieteicams sākt ar dārzeņu Sākot ar tējkarotes apjomu, deva pakāpeniski palielināma, kamēr ar piebarojumu var aizstāt vienu no ēdināšanas reizēm. Dārzeņu biezenim gatavojot pielej nedaudz piena.
    Sākumā biezenim pievieno nedaudz olas dzeltenuma vai biezpiena, vēlāk — pēc 7 mēnešu vecuma — nedaudz gaļas. Pēc 3 nedēļām, kad zīdainis pieradis pie pirmā piebarojuma, var sākt otro piebarojumu — 5% — 8% mannas putru 6 — 7 mēnešu vecumā sāk dot gaļas buljonu, 7 — 8 mēnešu vecumā maltu vārītu gaļu un aknas, 9 mēnešu vecumā — zivis.
    Ja dārzeņiem pievieno gaļu, olas dzeltenumu ieteicams dot kādā citā ēdināšanas reizē, lai uzturvielu koncentrācija ēdināšanas reizēs būtu pēc iespējas vienmērīga. Katrs jauns uzturlīdzeklis iekļaujams zīdaiņa ēdienkartē 2 — 3 nedēļas pēc iepriekšējā.
  • No 8 mēnešu vecuma bērnam pusdienas ēdināšanas reizē dod rokā baltmaizi (pie sakņu biezeņa, buljona utt.), bet no 10 mēnešu vecuma — arī rupjmaizi. 7 — 8 mēnešu vecumā bērns jāmāca dzert no krūzītes, ko tur pieaugušais, bet 1. gada beigās — pats bērns.
  • Sākot zīdaiņa piebarošanu, reizē sāk viņu atradināt no krūts. 5 — 6 mēnešu vecumā zīdainim dod krūti 4 reizes dienā un vienu piebarojumu, 6 — 7 mēnešu vecumā dod krūti 3 reizes dienā un divus piebarojumus, bet no 7— 8 mēnešu vecuma dod krūti 2 reizes dienā un trīs piebarojumus.
    Barošanu ar krūti pilnīgi pārtrauc 9 —10 mēnešu vecumā. Ja zīdainis šajā vecumā ir slims vai arī ir karsts laiks, barošana ar krūti pagarināma līdz 11 — 12 mēnesu vecumam.
  • Ja pirmajos mēnešus mātei piena maz, trūkstošais piena daudzums aizstājams ar dažādiem no govs piena gatavotiem maisījumiem. Tādu ēdināšanas veidu sauc par jauktu ēdināšanu Lai mātei būtu pietiekami daudz piena, jāievēro vairāki noteikumi. Svarīgākie no tiem ir mierīgs, līdzsvarots garastāvoklis, pietiekama atpūta (miegs), pastaigas, pareizs ēšanas režīms, kā arī pilnīga krūts iztukšošana katrā ēdināšanas reizē (pēc katras ēdināšanas krūts obligāti jānoslauc).
  • Jauktajā ēdināšanā papildu barība dodama tikai pēc krūts vai arī atsevišķā ēdināšanas reizē. Ieteicams papildu barību dot ar karotīti, bet ne no pudeles ar gumijas uzgali. Ja tomēr zīdaini ēdina no pudeles, uzgaļa caurumiņam jābūt nelielam, lai ēšana būtu saistīta ar zināmām pūlēm, citādi zīdainis drīz vien no krūts atsakās un izvēlas tikai pudeli. Liela nozīme arī maisījuma gatavošanas tehnikai un garšai — tas nedrīkst būt pārāk biezs un salds. Piena daudzuma palielināšanos veicina daži vitamin (PP, B12, E vitamīns, nelielas joda devas, krūšu apstarošana ar kvarca lampu, diatermija, masāža Viisi šie līdzekļi, ieskaitot vitamīnus, lietojami tikai pēc ārsta norādījumiem.
  • Ja māte pati nevar zīdīt savu bērnu tāpēc, ka neizdodas panākt pietiekamu piena daudzumu, ja piens ātri izsīkst (jau 1 — 2 mēnešus pēc dzemdībām) vai rodas kāds cits šķērslis (piemēram, mātes slimība), zīdainim nepieciešamais uzturs jānodrošina ar piena maisījumiem. Tādu ēdināšanas veidu sauc par mākslīgo ēdināšanu. Ēdinot mākslīgi, mātes piena aizstāšanai mūsu apstākļos parasti izmanto mākslīgos piena maisījumus.
  • Piena maisījumus zīdaiņiem var gatavot arī mājās, izmantojot sausos pienamaisījumus. To sastāvs komplicēts un tuvs sievietes piena sastāvam. Šie piena maisījumi satur arī D vitamīnu nepieciešamās devās devās. Zīdaini mākslīgi ēdinot, piebarojums (dārzeņu biezenis) jāsāk dot agrāk nekā dabiski ēdinātam zīdainim — 4 — 4,5 mēnešu vecumā. Otru piebarojumu (mannas putru) sāk dot 4,5 — 5 mēnešu vecumā. Sulas dodamas no 3 — 4 nedēļu vecuma, tāpat D vitamīna profilakse sākama 1 nedēļu agrāk nekā dabiski ēdinātam zīdainim.
  • Katra zīdaiņa ēdināšanā var būt individuālas novirzes, kuras nosaka ārsts, kas labi pazīst bērnu un viņa dzīves apstākļus.
  • Zīdaiņa ēdināšanā jāievēro liela tīrība. Zīdainim jābūt īpašiem traukiem, kas mazgājami ar karstu ūdenī. Gumijas uzgaļi, ko uzmauc uz pudelēm, jānovāra. Bērna ēdiens jāsargā no putekļiem un mušām. Neviens nedrīkst nogaršot zīdaiņa ēdienu ar viņa karotīti. Piena temperatūra nosakāma, uzpilinot pienu uz apakšdelma ādas.